CSM: Comunicat de presă, lansare portal ReJust, https://rejust.ro

26 noiembrie 2021

Comunicat de presă

Lansare portal ReJust, https://rejust.ro

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii a dispus astăzi lansarea portalului ReJust, o aplicație concepută și dezvoltată pentru a permite cetățenilor și profesioniștilor dreptului accesul gratuit și mult mai facil la hotărârile judecătorești pronunțate de judecătorii, tribunale și curți de apel şi lansează invitația de a accesa aplicația și de a transmite sugestii de îmbunătățire, în vederea definitivării proiectului.

Suplimentar față de celelalte soluții informatice de jurisprudență, portalul ReJust oferă gratuit:

• acces personalizat, pentru fiecare utilizator, la jurisprudența instanțelor naționale, care cuprinde în prezent peste 26 de milioane de hotărâri judecătorești și încheieri;
• posibilitatea de salvare a documentelor în contul utilizatorului, pentru accesarea ulterioară;
• posibilitatea de vizualizare a celorlalte documente emise în același dosar, inclusiv a hotărârilor judecătorești pronunțate în căile de atac îndreptate împotriva unei hotărâri deschise spre vizualizare;
• posibilitatea de filtrare a rezultatelor utilizând mai multe criterii, mult mai adecvate pentru activitatea profesioniștilor dreptului, inclusiv tipul soluției și tipul documentului sau nivel instanță;
• acces suplimentar pentru judecători constând în vizualizarea numărului de dosar în cadrul căruia a fost pronunțată hotărârea deschisă spre vizualizare, urmând a se oferi pentru aceștia, în cel mai scurt timp, acces integral în format neanonimizat la întreaga jurisprudență.

Totodată, la dezvoltarea aplicației s-a avut în vedere respectarea tuturor hotărârilor Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la publicarea jurisprudenței în format anonimizat și la exceptarea de la publicare a hotărârilor pronunțate în dosarele având caracter confidențial.

Aplicația se actualizează zilnic, astfel încât cele mai noi soluții vor putea fi accesate în timp util.

Portalul a fost prezentat membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și, în acord cu buna cooperare interinstituțională, președinților Uniunii Naționale a Barourilor din România și Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, precum și directorului Institutului Național al Magistraturii.

Consiliul Superior al Magistraturii va continua să se implice în crearea și dezvoltarea de instrumente apte să faciliteze accesul cetățenilor la justiție prin creșterea gradului de informare, conștientizarea drepturilor acestora și dezvoltarea culturii juridice. În același timp, va continua să pună în aplicare cele mai bune soluții tehnice care să răspundă necesitaților specifice în desfășurarea activității de către judecători, procurorii și toți ceilalți profesioniști ai dreptului, parteneri în înfăptuirea actului de justiție.

Președintele Consiliului mulțumește public personalului Consiliului Superior al Magistraturii și al Tribunalului Argeș pentru dezvoltarea acestui proiect exclusiv prin resurse proprii.

Consiliul Superior la Magistraturii – Biroul de Informare Publică și Relații cu Mass Media
Dată publicare: 26.11.2021

Articolul CSM: Comunicat de presă, lansare portal ReJust, https://rejust.ro apare prima dată în UNBR.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>